Szerzői adatok megjelenésével kapcsolatos változások az MTMT nyilvános felületén

2024. július 31.

Az MTMT irányító testületeinek - MTMT Koordinációs Testület és MTMT Tudományos Tanács - döntése értelmében két szerzői adatok nyilvánosságával kapcsolatos új fejlesztéssel bővült az MTMT.

  1. Az MTMT új szoftverének elindításakor a folyóirat-presztízs adatok nyilvános megjelenéséről folytatott lezáratlan viták miatt ezek az adatok nem jelentek meg az MTMT2 nyilvános felületén. Az MTMT irányító testületei végül döntöttek az adatok nyilvános megjelenéséről, abban a formában, hogy ahol az MTA Tudományos Osztályai nem követelik meg a presztízs adatok nyilvános megjelenését, ott legyen a szerzőnek lehetősége ezt kikapcsolni. A kutatók ezt a saját szerzői adatlapjukon található jelölő négyzet segítségével megtehetik. A kapcsolónak mindig csak az adott szerző publikációs listáját nézve van hatása, a társszerzője listáján lehet, hogy megjelennek az adatok, hiszen ott a társszerző beállítása érvényesül.
     
  2. A Fiatal Kutatók Akadémiája kezdeményezésére az MTMT irányító testületei megtárgyalták a tudományos pálya hosszát befolyásoló karrier-megszakítási időszakok MTMT-ben való rögzítési lehetőségét. A döntés értelmében kizárólag a gyerekvállalással összefüggő karrier-megszakítási időszakok hossza és a gyermekek száma vehető fel az MTMT-be. Mivel ez érzékeny személyes adat, a rögzítési és módosítási lehetőség kizárólag a szerző által történhet, az önkéntességről tájékoztató figyelmeztetés kíséretében. Az inaktívvá váló szerzők esetében ezek az adatok törlődnek. Az adatokat a kutatók a saját szerzői adatlapjukon adhatják meg, és a megadással egyértelműen hozzájárulnak, hogy ezen információk megjelennek az MTMT nyilvános szerzői adatlapján, valamint lekérdezhetőek az MTMT nyilvános API (alkalmazás programozási) felületén. A megadott adatok hitelességét az MTMT semmilyen formában nem ellenőrzi, s ez nem is feladata.