Magyar Tudományos Művek Tára

4dmin: Hírek adminisztrátorok számára

Kedves Kollégák!

A 2020 -évi WoS-XML automatikus idéző import december 14-én befejeződött.

Az import először intézményenként történt. Az adott intézményhez affiliált, az MTMT-ben WoS ID-val rendelkező közleményekhez kerültek a 2020-as megjelenési évű idéző közleményeket. Azok a közleményeik, melyek nincsenek intézményhez affiliálva, de van WoS ID-juk a rendszerben, azok az utolsó körben, intézménytől függetlenül kerültek feldolgozásra. 

Összesen (kerekítve) 240 ezer WoS azonosítóval rendelkező közleményhez most összesen 77 ezer idézőt, a korábbiakkal együtt 2020-ban összesen 189 ezret töltöttünk le.

A „WoS/MTMT nem egyezik” státuszúra változott közleményekből a korábbi letöltésekből kereken 18 ezer ilyen közlemény maradt rendezetlen és  ezek lényegében változatlanul megmaradtak a 2020 decemberi letöltések során. Ezeknél a közleményeknél az import során alkalmazott duplum ellenőrzés jelentős eltérést talált az MTMT-ben és a WoS-ban tárolt adataik között.Mivel az érintett közlemények nyilvánosak maradnak, a statisztikákban, listákban, táblázatokban ezek a rekordok ugyan úgy szerepelnek, ahogy eddig is, ezért a kezelésük sürgős tennivalót nem igényelnek. 

Azonban az import befejezése után érdemes az ilyen státuszú rekordokra rákeresni és elvégezni  az alábbi műveleteket:

 1. A WoS és az MTMT bibliográfiai adatait összevetni, és ha lelőhelyben, a szerzők nevében vagy a címben hiba van, akkor azt javítani,
 2. érvényesíteni a WoS külső azonosítót, a „Validáltság” mezőben a „Validált, de bibliográfiailag különböző” választandó, amennyiben az eltérés nem hiba (pl. magyar eredeti cím, ami a WoS-ban angol nyelvű),
 3. a forrásközleményt „Érvényesített” státuszra állítani.

Üdvözlettel,

MTMT központi adminisztráció

Online térben kerül megrendezésre a NETWORKSHOP 2020.
 
Az MTMT2 tutoriál a nulladik napon, szeptember 1-én 13 órakor lesz. 
A tutoriált az MTMT 4-es intézményi adminisztrátorai számára hirdettük meg, a konferencia online felületén bárki tud csatlakozni a programhoz. A technikai részletekről később adunk tájékoztatást. Az MTA Könyvtár és Információs Központ munkatársai közül Holl András, Áts József, Balázs András, Ladányi Gusztáv, Wolf György, a fejlesztők részéről Micsik András vesz részt a tutoriálon.
 
A tutoriál programja:
1. Új fejlesztések
2. Aktuális felvetések és problémák
2. a) A 2019-es felvetésekkel kapcsolatos fejlemények 
2. b) Újabb felvetések – megköszönjük, ha az alábbi, tavalyihoz hasonló kérdéseinkre előre kapunk az intézményektől írásos anyagot augusztus 26-ig: 
- Mit találnak jónak, minta értékűnek az MTMT2-ben?
- Mit találnak rossznak, nem megfelelőnek az MTMT2-ben?
- Milyen javaslataik vannak?
3. Beszámoló kb. 5 percben a 2019-es évben MTMT támogatással fejlesztett intézményi kliensekről

Tisztelt Adminisztrátor!

Az MTMT a jövőben különféle célokra alkalmazni fogja a szerzők és a közlemények tudományterületi beosztását. (A szerzőket az MTA tudományos osztályainak struktúráját követő rendszerbe lehet besorolni, míg a közleményeket a Frascati Fields of Science rendszerébe.) Ezek a besorolási lehetőségek az MTMT új szoftverében jelentek meg, a korábban felvett szerzők és közlemények nincsenek besorolva, hacsak a szerző vagy adminisztrátora ezt nem tette meg az új szoftverre való átállás óta.

A hiányzó besorolások pótlására kampányt indítunk. Első lépésben a szerzőket kérjük fel, sorolják be magukat (a “Saját adatok szerkesztése” menüpontot választva a személyes beállításoknál, “Szerző szerkesztése” ablakban a “Tudományosztályozás – MTA” rubrikában).

Kérjük adminisztrátorainkat, segítsék a szerzőket szakterületük megadásában! (Lást a szerzőknek szóló rendszerüzenetet és a részletes útmutatót.)

A szerzői adatfelvitelre három hónapot hagyunk. Ezután az adminisztrátorokat fogjuk megkérni, hogy a továbbra is hiányzó szakterületi besorolásokat a szerzőkkel és intézményükkel konzultálva tegyék meg.

Tisztelt Adminok!

A Scimago-ban nemrég megjelentek a 2019-es év SJR értékelései. A friss értékek betöltésének előkészítése során szembesültünk az alábbi problémákkal:

 • 56 folyóirat, amely korábban szerepelt a Scimago adatbázisában, és ennek megfelelően kapott korábban SJR értékelést, egyszerűen törlésre került, legalábbis jelenleg nem elérhetők a https://www.scimagojr.com/ oldalon.

 • Hogy cifrább legyen a helyzet, egynémely folyóiratra továbbra is van találat, működik az sjrUrl, ott látható is Q érték, azonban az adott év szakerületi listáin nem szerepel. Ily módon a tényleges rangsorolása nem állapítható meg

A fenti visszamenőleges változtatások következménye, hogy az SJR értékeléseket visszamenőlegesen is felül kell vizsgálnunk. Ez egyrészt technikailag se kis feladat több, mint 30 ezer folyóirat és 20 év távlatában, ahol ráadásul egy folyóirat több szakterülethez is tartozhat. A visszamenőleges változtatások miatt a D1 értékeléseket is újra kell számolni.

A fenti műveletek azonban azt eredményezhetik, hogy a korábbi értékelések megváltozhatnak, persze pro és kontra is, de akár el is tűnhetnek. Ennek komoly hatásai, következményei lehetnek, így a probléma megoldása megfontoltabb előkészítést igényel. Több szempontból meg kell vizsgálnunk miként tudjuk megfelelően kezelni a helyzetet.

A felmerült problémák megoldásáig  kérjük türelmüket.

További információ: https://www.scimagojr.com/help.php?q=FAQ

 

MTMT központi adminisztráció

 

A változásjegyzékben (Dokumentumok / Változásjegyzékek) közzétettek mellett érdemes két témát kiemelni az aktuális verziból.

A 2.2.16-os verzióval elindult az a fejlesztési folyamat, amelyik arra törekszik, hogy a szerzők zökkenőmentesen el tudják végezni az adatfeltöltést.

A szerzők rendszerint elvesztették a fonalat a közlemény felvitele után, amikor visszakapták a teljes publikációs listájukat. A fejlesztés eredményeképpen a manuális felvitel után az újonnan felvitt rekord jelenik csak meg, illetve import után a felugró és felületen maradó üzenetből közvetlenül megnyitható az importált tételek listája.

Alapvető probléma volt az is, hogy a "jóváhagyás" fogalom sokak számára a több rendszerben is használatos folyamat szerint azt sugallta, hogy azt nem nekik kell elvégezniük. Éppen ezért a jóváhagyottságra utaló kifejezés helyett a nyilvánosság fogalma került be a státuszok közé, amit a szerzői felületen két új gomb is erősít: mivel a szerző nem tud magasabb státuszt adni a közleményhez, a státuszválasztó menü helyére egy Nyilvánossá tesz gomb került a szerzői felületre, emellett a közlemény űrlapon a szerzők számára megjelent egy Mentés és nyilvánossá tesz gomb is.

Ebben a körben a következő verzióban a szerzői/intézményi hozzárendelés továbbfejlesztése van napirenden.

A verzóhoz tartozik, de néhány nappal előbb kikerült az éles rendszerbe az általános összefoglaló táblázat javítása. A javítás fő célja az volt, hogy valamelyik kategóriában minden munka megjelenjen, azok a művek is, amelyeket különböző problémák miatt nem lehetett egyik nevesített kategóriába sem betenni. Ezek a További közlemények kategóriába kerültek. A javítás része volt az idézetek számolásának kiigazítása, mert az helytelenül egyszerűen csak az idézéskapcsolatokat számolta, ami már nem állja meg a helyét az "említések" (ugyanarra a műre történő többszöri hivatkozás) MTMT2-ben történő felvehetősége miatt. Az említések, bár technikailag mindenki számára rögzíthetők az MTMT-ben, nem jeleníthetők meg az általános összefoglaló táblázatban, mert nem alkalmazandók általánosan minden szakterületre. Jelenleg az illetékes akadémiai tudományos osztály (II. Filozófiai és Történettudományok Osztálya) kérése alapján csak a II. oszály értékelő táblázatában szerepelnek az említések.

 

Kedves Kollégák!
 
Clarivate (WoS szolgáltató) oldali adminisztrációs okokból csak 2020.01.08-ától tudtuk folytatni a WoS-XML automatikus idéző importot.
 
Az import intézményenként történik. Az adott intézményhez affiliált, az MTMT-ben WoS ID-val rendelkező közleményekhez kerülnek a 2019-2020-as megjelenési évű idéző közlemények. Ez a szerzők szempontjából azt is jelenti, hogy azok a közleményeik, melyek nincsenek intézményhez affiliálva, de van WoS ID-juk a rendszerben, azok az intézményi import alkalmával kimaradnak, az utolsó körben, intézménytől függetlenül kerül rájuk a sor. Emiatt, ha egy adott szerzőnek valamilyen okból sürgős, hogy minél előbb bekerüljenek az idéző, kérjük ezt jelezzék, s külön megoldjuk az importot (Szükséges a szerző neve és MTMT ID-ja, a kérést a admin@mtmt.hu e-mail címre kérjük).
Az import várhatóan a január 20-i héten fejeződik be, de mindenképpen még az OTKA beadási határidők előtt. Azt az intézményt, melyhez a beolvasás megtörtént, külön értesítjük.
 
A WoS-XML importtal kapcsolatban az alábbiakra hívnánk még fel a figyelmet.
„WoS/MTMT nem egyezik” státuszúra változott közlemények: Azoknak a közleményeknek, amelyeket az import során alkalmazott duplum ellenőrzés a WoS azonosító vagy DOI alapján megtalált a rendszerben, de az MTMT-ben és a WoS-ban tárolt adatai jelentősen eltértek, a státusza „WoS/MTMT nem egyezik” státuszra változik. Mivel az érintett közlemények nyilvánosak maradnak, a statisztikákban, listákban, táblázatokban ezek a rekordok ugyan úgy szerepelnek, ahogy eddig is. Éppen ezért a kezelésük sürgős tennivalót nem igényel. Az import befejezése után érdemes az ilyen státuszú rekordokra rákeresni. Ahhoz, hogy a következő automata import során ne változzon ismét a státusz:
1, érvényesíteni kell a WoS külső azonosítót, a „Validáltság” mezőben a „Validált, de bibliográfiailag különböző” választandó, amennyiben az eltérés nem hiba (pl. magyar eredeti cím, ami a WoS-ban angol nyelvű),
2, a közleményt is „Érvényesített” státuszra kell állítani (előtte természetesen a bibliográfiai adatokat érdemes ellenőrizni).
 
Üdvözlettel,
MTMT központi adminisztráció

Kedves Adminisztrátorok!

Az alábbiakban közzétesszük az MTMT2 fejlesztők ajánlását a tömeges duplumok rendszert nem megterhelő ellenőrzéséről:

Amikor sok ezer közleményből szeretnénk kiválasztani a duplumokat további kezelés céljára, akkor nem célszerű sok órán át futó folyamatokat indítani.
Tegyük fel, hogy van egy listánk, és ebből szeretnénk a duplumokat kigyomlálni.
Ekkor a Duplumok / Duplumvizsgálat a teljes listán menüpontot kiválasztása után:

 • Kattintsuk be, hogy külön listába kérjük a duplumokat
 • NE kattintsuk be, hogy feltétel nélküli duplumvizsgálat, mivel így csak azokra fog lefutni tényleges duplumkeresés, ahol valami változás történhetett a korábbi duplumeredményekhez képest
 • Kattintsuk be, hogy a teljes listában keressen

Ily módon egy 10 ezres listában pár százra lehet csökkenteni a tényleges duplumkeresések számát, a futási időt pedig több óráról pár percre.

Ha meg akarjuk keresni és eltüntetni a duplumainkat, akkor az adott kereséshez hozzá kell adni a 'Duplum keresés eredménye nem üres' feltételt. Ekkor a listában megjelenő minden elemnek dupluma kell legyen. Ezt a listát egyesével fel tudjuk dolgozni:

 • Kiválasztunk egy tételt
 • Duplumok / Duplumkeresés, megjelenítés menüpont
 • A duplumok összevonása
 • Ezután a feldolgozott tétel a listánkból eltűnik, mivel már nincs dupluma. Viszont a Ma módosított rekordjaim alatt megtalálhatjuk.
Kedves Kollégák!
 
2019. november 11-én este elindítjuk a WoS-XML automatikus idéző importot a WoS azonosítóval rendelkező közlemények 2017-nél nagyobb megjelenési évvel rendelkező idézőire.
 
Kérjük, a befejezésig lehetőség szerint senki ne indítson WoS-XML idéző importot!
Továbbra is fenáll a kérésünk, hogy alapvetően két automata letöltés között csak indokolt esetben, pl. új WoS azonosító felvitele után vagy pályázati okból történjen WoS-XML letöltés.
A várható befejezésről és majdan a letöltések befejeztéről tájékoztatást küldünk.
 
Üdvözlettel,
MTMT központi adminisztráció

Köszönjük türelmüket!

Szombaton este tartós áramszünet miatt a szerverek újraindításakor hiba lépett fel. Az MTMT helyreállítása folyamatban van. Megértésüket köszönjük!

Ugrás
1-10 | 18 találat

Keresés az adatbázisban

Új Széchenyi Terv
A Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) publikációs adatbázis szolgáltatások országos kiterjesztése

Iratkozzon fel a 4dmin értesítésekre!

Kérdése van?

Amennyiben kérdése lenne az MTMT rendszerének használatával kapcsolatosan, kérjük, hogy először tekintse át a Helpdesk és a gyakran ismételt kérdések oldalait.

Ha ott nem talál kielégítő választ, az alábbi elérhetőségek valamelyikén keressen minket:

+36-70 411-0576
+36-70 411-0575