Magyar Tudományos Művek Tára

Pályázat

MTMT2 Projekt

TÁMOP-4.2.5.A-11/1-2012-0001

A  Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) publikációs adatbázis szolgáltatások országos kiterjesztése

 

Magyarország megújul      A projekt az Európai Unió támogatásával valósul meg.

Vezetői összefoglaló

A projekt célja az első nemzeti tudományos bibliográfiai adatbázis, a Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) teljes kiépítése. Az adatbázis létrehozása 2009-ben indult. A rendszer már jelenleg is biztosítja, nem teljes funkcionalitással, a hazai felsőoktatási intézmények, főhivatású tudományos (akadémiai), valamint más kutatóhelyek tudományos tevékenységének megjelenítését. A projekt végére országos kiterjedésűvé válik az adatbázis használata:   
minden felsőoktatási és akadémiai kutatóhely tudományos műveiről 2007-től 2013-ig terjedő időszakban a minél teljesebb és hitelesebb kimutatás. Más kutató-fejlesztő műhelyek csatlakozása is nagy számban várható.

A felsőoktatás kutatási tevékenységének értékelése, minőségének és mennyiségének mérése fontos igény országos kiterjesztése után az MTMT az értékelésre az eddigieknél jelentősen szélesebb lehetőségeket biztosít a döntéshozóknak is. A korszerű, hiteles, szabványosított nyilvántartás mellett átjárást biztosít az intézményi tudástárakhoz is. A projekt végére kiépül a magyar tudományos teljesítmény nemzetközi bemutatására is alkalmas internetes portál.

A projektgazda a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára (az MTA Kutatásszervezési Intézetet is integrálva, annak jogutódjaként is), nagy hagyományokkal rendelkezik. Széles info-kommunikációs háttérrel, valamint a feladathoz szükséges, nemzetközi együttműködésekben is tapasztalt munkatársak dolgoznak a Könyvtárban. A projektet 24 hónapra terveztük.

A projekt két fő tevékenysége:

  • 2007-től 2013-ig terjedő teljes körű adatfeltöltés, tagintézmények közreműködésével;
  • Szoftverfejlesztés és elemzési eszköztár kialakítása, amely az MTMT sajátosságaira épül, biztosítja az értékelést és a nemzetközi összehasonlítást.

Ezek a fejlesztések szükségesek az adatbázis optimális működtetéséhez. A szoftverfejlesztés rendszerspecifikációját elkészíttettük, amely jelentős üzemeltetési tapasztalaton és előzetes széleskörű igényfelmérésen alapul. A bibliográfiai adatokkal történő feltöltést, már a projekt indulásakor a felsőoktatásban és a kutatóhálózatban fél-egy éves adatkezelői gyakorlatot szerzett adminisztrátorok fogják végezni és felügyelni. A közvetlen belső és külső szakmai megvalósítók száma meghaladja az 50-et, akiket a felsőoktatásban kétszáznál több helyi adatkezelő munkája támogat.

Az MTMT szervezeti struktúrája 2009-2011 között kialakult, Felügyelő Testülettel, Program Tanáccsal, két szakmai bizottsággal rendelkezik. A reális igényeket kielégítő, fenntartható működést jelzi, hogy a jelenleg résztvevő 29 szervezet együttműködési megállapodásban vállalta a projekt hosszú távú fenntartását. A tagintézmények eddig is vállalták a működés helyi és közös költségeit. A jelen projekt a szoftver háttér biztosításával, és a kezdeti adatfeltöltés jelentős támogatásával lendületet ad az országos kiterjesztés gyors és sikeres megvalósításához.

Keresés az adatbázisban

Új Széchenyi Terv
A Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) publikációs adatbázis szolgáltatások országos kiterjesztése

Kérdése van?

Amennyiben kérdése lenne az MTMT rendszerének használatával kapcsolatosan, kérjük, hogy először tekintse át a Helpdesk és a gyakran ismételt kérdések oldalait.

Ha ott nem talál kielégítő választ, az alábbi elérhetőségek valamelyikén keressen minket:

+36-70 411-0576
+36-70 411-0575