Változás a kifogásolható gyakorlatot folytató folyóiratok jelölésében

2023. december 31.

A Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége által 2023 áprilisában létrehozott, Predátor közlési gyakorlatot vizsgáló bizottság a 2023. december 13-i ülésén megvizsgálta a bizottsági javaslatok megjelenése óta a kutatói közösségtől érkezett visszajelzéseket, észrevételeket, és ajánlásokat fogadott el a felmerült problémák kezelésére.

Az ajánlások megvalósítása érdekében az MTMT Osztály a következő eljárást követi:

Az MTMT Osztályhoz érkező egyéni, kutatói bejelentéseket állásfoglalásra továbbítja a tudományos osztály titkára számára, aki gondoskodik annak az osztályelnökhöz való eljuttatásáról. A tudományos osztály előterjesztése alapján, a fenti ajánlások figyelembevételével az MTMT Osztály könyvtárszakmai megfontolások szerint az adott folyóiratot leveheti a „Kifogásolható gyakorlatot folytató folyóiratok 2024. évi listájáról”.

Az MTMT Osztály a „Kifogásolható gyakorlatot folytató folyóiratok 2024. évi listáját” 2024 január 1-jére véglegesíti, ami ezt követően életbe lép. Ezután év közben csak a kedvező irányú változtatásokat lehet érvényesíteni (azaz folyóiratok kerülhetnek le a listáról, de újak nem kerülhetnek rá).

A bizottság döntése alapján:

A teljes 2024-es lista